In 't Wasdom

bookmanager
januari 7th, 2022 by Jaap de Jong

Een omgevallen boekenkast

Toen de boekenkast van Hans van Straten (1923-2004) op een koude, maar gelukkige nacht omver werd geworpen, dwarrelden er honderden vellen met aantekeningen in zijn kamer rond. Het waren papiertjes met grappen, herinneringen, dagboekfragmenten en aforismen. Dit alles was voor hem aanleiding tot De omgevallen boekenkast (Amsterdam, 1987), dat in de privé-domeinreeks verscheen.

Het is een amusante collectie die een portret schetst van de lezer, verzamelaar en boekenliefhebber Van Straten. Het bracht mij op het idee dat ik nu uitvoer: ik breng mijn ganse boekenbezit in kaart. Ieder boek dat ik bezit of aanschaf wordt betast, bevoeld, op waarde geschat en daarna beschreven. Al mijn bedrukt papier in een database.

Dat is wat ik doe met het door ons ontwikkelde programma bookmanager. In dat programma zijn de dwarrelende velletjes papier van Hans van Straten vervangen door een digitaal kaartenbaksysteem dat gekoppeld is aan de titelbeschrijvingen van de boekencollectie. Die titels kunnen desgewenst via bookmanager worden aangeboden (o.m. aan boekwinkeltjes en andere platforms).

Afscheid nemen van een boek is minder erg als er ergens in het digitale heelal een volstrekt unieke collectie bewaard blijft, een verzameling waar je naam op past. Die Platoonse kijk op de boekverzameling vergemakkelijkt de verkoop: het concreet aangeboden exemplaar is slechts een grotexemplaar. Nadeel is dat ik nog gemakkelijker boeken koop dan ik al deed. Mijn boekenkast raakt maar niet leeg! Het blijft aanmodderen in dit ondermaanse.

Mocht u een interessante collectie van u of een erflater digitaal in kaart willen brengen, delen, dan wel voor de eeuwigheid bewaren of verkopen. Wij doen dat graag in overleg met u. En leveren desgewenst een geschreven biografisch portret: van u of de erflater & boekenliefhebber. Dat laatste deden wij eerder (zie interviews). Hieronder twee voorbeelden van bewaard gebleven collecties in hun samenhang.

De openbare boekencollecties van de theoloog en schrijver Wessel ten Boom en die van de schrijver & journalist Igor Cornelissen. En het overzicht van alle openbare collecties binnen bookmanager.

Vragen? Neem contact met ons op.